Dagboek van een radiomaker
(ofwel vrijwillig is niet vrijblijvend).  

Het is vrijdagmiddag, 13.00 uur en dus een ATV-middag. Lekker zo vlak voor het weekend, na gedane arbeid even genieten van de vrije tijd. Maar al te lang stilzitten is er niet bij want de plicht roept alweer: Radio Hoogeveen. In gedachten ben ik al bezig met de uitzending van Snelfiltermuziek voor (zaterdag)morgen. De komende uren zullen, met de nodige zweetdruppeltjes, weer voor een belangrijk deel in het teken staan van radio maken.


Een boeiende en prachtige hobby, die ruim 8 jaar en 500 uitzendingen geleden begonnen is, maar er moet wel het nodige aan voorbereidingen gebeuren.  

Waar zullen we morgen naar toe gaan met de sfeerimpressie? In de ANWB/VVV-agenda zie ik zo snel niet iets staan. Het is komend weekend rustig aan activiteiten in Hoogeveen e.o. Eerst maar eens bellen met Arnaud Bottenheft. Misschien heeft hij al een idee waar hij naar toe wil. Oh ja, hij weet al iets: er is morgen een grote braderie van de Huisvrouwen-vereniging afdeling Hoogeveen. Heb ik daar soms geen persbericht van liggen? Ja zeker, en ik spreek met Arnaud af dat hij contact opneemt met mevrouw Huisman (naam en activiteit verzonnen-red.).  

Er moet ook een telefoonaansluiting geregeld worden voor de reportofoon vanaf de juiste locatie. Hopenlijk lukt dat in een keer, want soms kost het nog wel eens de nodige moeite om de juiste personen direct aan de lijn te krijgen. Na wat heen en weer gebel lukt het ons om goeie afspraken te maken met iedereen, zodat dat in ieder geval geregeld is. Nu verder eerst de kranten maar eens goed doorlezen en de persberichten verzamelen. Wat geschikt is komt op de stapel, zodat dat morgen in ieder geval voorgelezen wordt in de agenda om kwart over tien.  
Het is inmiddels vrijdagavond; tijd om de plaatjes (play-list) samen te gaan stellen.Wat staat er allemaal in de hitparade wat geschikt is om te draaien? Pagina 291 van teletekst en internet bieden uitkomst. Het weer belooft goed te worden in het weekend, dus moeten er eigenlijk wel een paar zomerse plaatjes voorbijkomen; niet vergeten dus. In het computerbestand zoek ik naar plaatjes die de laatste anderhalf- tot twee jaar niet meer gedraaid zijn.Past Frans Bauer eigenlijk wel goed na die plaat van The Middle Of The Road? Nee, even wat anders proberen, want Marianne Weber heb ik ook al vlak daarvoor gepland en het intro van Frans sluit beter aan op Tom Jones.  

Wat is eigenlijk een leuke passende plaat na de sfeerimpressie? Nu nog even een leuke conference uitzoeken voor Caferet om half elf. En Abba natuurlijk niet vergeten, want die komen altijd voorbij na het NOS-radio nieuws van elf uur. Na lang wikken en wegen en 25 plaatjes verder en ruim drie uur later is alles geprint en in de koffer gedaan en wordt het tijd om naar bed te gaan.  

Het is zaterdagmorgen, kwart voor tien. In de studio is er nog even tijd om een kopje koffie te drinken. Snel nog even mijn postvakje legen en de stukken doornemen. Zit er nog iets bij van een organisatie die graag hun activiteit op de radio genoemd willen hebben? Ik hoor de klanken van het lopende programma en kijk op de klok: ik moet naar boven. Wanneer ik achter het mengpaneel zit zet ik de reclame, de programma-jingles en de eerste plaat scherp. Wanneer de tune van Snelfiltermuziek klinkt doe ik de microfoon open; het rode studio-lampje gaat branden en dan is de uitzending echt begonnen.  

Arnaud komt binnen en neemt de reportofoon en een verlengkabel mee: hij gaat op weg naar de braderie. De tijd vliegt voorbij; terwijl het lijkt alsof ik nog maar net de ANWB/VVV-agenda voorgelezen heb is het inmiddels al weer kwart voor elf. Snel onder de plaat Martin Vlug bellen, want hij blikt weer vooruit op de uitzending van Radio-Bingo van vanavond. Na het noemen van de prijzen en de voorverkoop-adressen voor de bingo-loten is het tijd voor de laatste tonen in het eerste uur. De reclame heb ik gelukkig, na wat rekenwerk, op tijd ingestart, waarna het tijdsein en het nieuws van elf uur volgt.  

Het tweede uur met de geurigste muziek in Snelfiltermuziek is begonnen. De telefoon gaat over; het is Arnaud vanaf locatie. Hij is mooi op tijd, zodat hij gelijk de uitzending in kan. Terwijl de huisvrouwenvereniging tevreden is met de aandacht die ze gekregen hebben, gaat het programma verder. Allerlei persberichten en andere zaken die ter koffietafel liggen krijgen, naast de muziek, de nodige aandacht. Aad v.d. Kaaden en Corrie v Roekel komen binnen en bereiden zich voor op het programma wat hierna komt: Raadhuisplein 3. Omdat ik dat mede-presenteer praten we buiten de uitzending om nog even bij onder het genot van een kop koffie. Om kwart voor twaalf blikken we in de uitzending even vooruit op de onderwerpen en is het daarna tijd voor de laatste platen die in mijn draaiboek staan. De eindtune loopt en ik sluit het programma voor vandaag af. Ondanks, of beter dankzij de nodige hektiek en het continu bezig zijn met de technische dingen heb ik een goed gevoel over de afgelopen twee uur. Jammer dat het afgeloen is maar ach: volgende week zaterdag is er weer een uitzending van Snelfiltermuziek tussen tien en twaalf uur. Het nieuws van twaalf uur loopt en ik ga naar beneden..... even pauze want er wacht nog een programma.  

Ajuus en de groet'n thuus.
Jaco Kikkert.        
            
Terug